Головна > Статті > Особливості застосування біологічних препаратів (інокулянтів) в сільському господарстві

24.01.2019

Особливості застосування біологічних препаратів (інокулянтів) в сільському господарстві

Технології не стоять на місці. У тому числі модернізуються прийоми для підвищення врожайності в сільському господарстві. Використання синтетичних засобів часто шкодить екологічності продукції, навколишньому середовищу. Великої популярністі серед фермерів і промислових аграріїв здобули біологічні препарати - інокулянти. Живі культури в їх складі не тільки активують процеси росту рослин, покращують живлення, але і не несуть шкоди навколишньому середовищу.

Однак варто знати, що біопрепарати відрізняються за призначенням. Одні типи бактерій підвищують врожайність, інші відповідають за утримання атмосферного азоту, а треті забезпечують захист від грибка. Інокулянти для зернових та інших культур вибираються в залежності від завдання, яке слід вирішити. Але в будь-якому випадку на сьогоднішній день застосування біопрепаратів - найбільш ефективний захід для підвищення врожайності і захисту насіння без ризику нанесення шкоди екосистемі.

Відмінні властивості

За принципом дії інокулянти можна переплутати з пестицидами. Останні також захищають насіння від хвороб. Але на відміну від біопрепаратів, пестициди характеризуються синтетичним походженням. По суті, це складні формули з високою концентрацією токсичних хімічних компонентів. Насіння після обробки стає небезпечним, оскільки насичуються шкідливими речовинами.

Важливо відзначити, що час розпаду пестицидів становить кілька місяців (близько 6), і вони мають властивість накопичуватися в ґрунті, тим самим сприяючи його забрудненню.

Біоінокулянти подібного ефекту не дають. Мікроорганізми в їх складі розселяються по всій поверхні оболонки насіння, де продовжують життєдіяльність і захищають його від антагоністів (культур, з якими не здатні разом існувати).

Способи та специфіка внесення

Інокулянтами називають спеціальні біологічні препарати, які містять в собі живі мікроорганізми, корисні для розвитку сільськогосподарських культур. По суті, процес обробки зводиться до зараження насіння бактеріями. Вносять біокультури двома способами: безпосередньо на посівний матеріал або перед висадкою в ґрунт.

Перший метод більш раціональний, оскільки в такому випадку всі бактерії залишаться саме на самому зерні в оптимальній концентрації. У той же час при внесенні в ґрунт частина біопрепарату просто залишиться в землі.

До яких культурам застосовні

В першу чергу інокулянти використовуються для обробки бобових рослин. Нарощування на їх коренях бульбочкових бактерій призводить до швидкого і ефективного поглинання азоту з навколишнього середовища і перетворює цей елемент в форму, більш зручну для оптимального поглинання.

Варто знати, що саме бобові рослини дуже активно здатні отримувати азот (N) з природних джерел, якими якраз виступають бульби, ніж з хімічних сполук. Зважаючи на цей ефект і виходить домогтися збільшення врожаю.

При грамотному догляді приріст істотний. Так, обробка сої призводить до збільшення врожаю в діапазоні 400 кг / 1 га. Іншими словами, застосування інокулянтів в с / г - це економічно вигідний і виправданий спосіб збільшити прибуток без шкоди для екології.