
Фумігація у сільському господарстві.
Фумігація (від латинського слова fumigare - пускати дим) Під цим терміном розуміють знезараження об'єктів, окурюючи їх парами або газами отруйних речовин (інакше газація).
В даний час фумігація є найважливішим і найбільш широко поширеним способом дезінсекції сховищ, борошномельних заводів та інших підприємств, що переробляють зерно в зернові продукти майже у всіх країнах земної кулі. Це пояснюється високою ефективністю знезараження і універсальністю застосування багатьох фумігантів для різних об'єктів.
Пари і гази отруйних речовин, змішуючись з повітрям і проникаючи в усі місця, малодоступні при інших способах дезінсекції, дають можливість отримувати 100% -вий ефект знезараження. Однак необхідною умовою для успішної газації і взагалі можливості її проведення є достатня герметичність об'єктів.
Ефективність фумігації та техніка її проведення визначаються властивостями фумігантів: летючість, швидкістю випаровування, дифузії фумігантів в повітрі, щільністю їх парів або газів по відношенню до повітря, здатністю вибухати або займатися, ступенем сорбції різними газованими об'єктами і умовами десорбції, дією на метали і інші матеріали , умовами дегазації, розпізнаванням і т. д. Від цих властивостей залежить і можливість застосування фумігантів для газації різних об'єктів в тих чи інших умовах навколишнього середовища.
У світовій практиці зберігання і переробки зерна використовується досить обмежена кількість фумігантів, так як вимоги, що пред'являються до цієї групи отрут, дуже великі і різноманітні.
Тут перш за все необхідно відзначити, що за дією на різні стадії розвитку комах все фуміганти можна розділити на дві групи: добре токсичні по відношенню до дорослих комах і їх личинок, але малотоксичні для яєць; добре токсичні для всіх стадій розвитку комах (часто для яєць більш токсичні, ніж для личинок і навіть жуків). Більшість фумігантів використовують окремо, проте можливо і деяке комбінування їх (суміш хлорпікрину з бромистим метилом, фосфін з вуглекислим газом і інше).