Головна > Статті > Інокулянти «Прометей Агро»

23.05.2018

Інокулянти «Прометей Агро»

Азот фіксується бульбами, які утворюються на коренях бобових рослин. Виникають вони при інфікуванні молодих кореневих волосків бактеріями - Різобіум. Обмінюються між собою генними сигналами, в результаті такого симбіозу запускається програма взаємного розвитку. Бактерії виділяючи ферменти інфікують кореневі волоски, проникаючи крізь епідерміс і утворюються бульби, які розгалужує кореневу систему.
Основна і дуже важлива роль бульбочкових бактерій накопичувати (фіксувати) азот з повітря внаслідок симбіозу бобових рослин.
Соя може забезпечити себе азотом на 60 - 70% за рахунок азот фіксуючих бактерій. Дуже важливо те, що азот який отримує рослина за рахунок бактерії надходить в рослину поступово і рівномірно протягом всієї вегетації, на відміну від мінеральних добрив, коли засвоюється не рівномірно. Це дуже важливий момент, оскільки в сої є критичний період азотного голодування - це фаза цвітіння налив бобів, за рахунок бульбочкових бактерій рослина в цей важливий період може харчуватися молекулярним азотом.
Якщо бульбочкові бактерії візуально видно на коренях рослин у фазі 2-го - 3-го трійчастого листка то можна говорити про те, що дана культура має всі шанси харчуватися тільки за рахунок бактерії.

Але не всі бульбочкові бактерії фіксують азот. Важливою властивістю бульбочкових бактерій є їх активність, тобто здатність в симбіозі бобових рослин асимілювати молекулярний азот, їх так і називають:

  • Активні (ефективні)
  • Малоактивні (малоефективні)
  • Неактивні (не ефективність)

Визначити активні бульбочкові бактерії досить розчавити або розрізати бульбочку в руках, і якщо ми спостерігаємо рідину червоного кольору, то можна стверджувати, що бактерія активна.
Що може впливати на активність бактерій?

На активність бульбочкових бактерій впливають такі чинники:

  • Волога
  • Температура
  • рН ґрунту

Оптимальна вологість ґрунту для розвитку бульбочкових бактерій 60-70% від повної вологоємності ґрунту. Мінімальна вологість ґрунту при якій ще можливий розвиток бульбочкових бактерій приблизно 17% від повної вологоємності. При низькій вологості бульбочкові бактерії не розмножуються.
Перезволоження ґрунту також не корисне для симбіозу - через зниження ступеня аерації в ґрунті.
Бактерії починають фіксувати азот при температурі + 10˚С і вище. Максимальна активність бульбочок проявляється при температурі 20-25˚С. Якщо температура вище +30 - це негативно впливає на процес азотфіксації.
Важливу роль в життєдіяльності бульбочкових бактерій грає кислотність ґрунту і для різних видів бульбочкових бактерій рН може бути також різний. Оптимальна кислотність для сої становить рН 6,5 -7, 4,0 - 4,5 веде до спаду життєдіяльності азот фіксуючих бактерій.
Також на активність бульбочкових бактерій впливає не нормоване внесення азотних мінеральних добрив під сою, що призводить до так званого спалювання бактерій. Для розвитку бактерій рекомендується вносити від 15 до 30 кг азоту.
Для підвищення ефективності азот фіксуючих бактерій застосовують мікробні препарати (інокулянти) на основі активних штамів бульбочкових бактерій.

Інокулянти виготовляють переважно в двох формах - твердої (сипучі), і рідкої, також, з'явилися желеподібні інокулянти.

В основному інокулянти сухих препаратів є торф. Він забезпечує стабільність і життєздатність ризобіального клітин, має тривалий термін зберігання (до 2-х років).

Найвідоміший і поширений спосіб обробки сухими інокулянтами - безпосередньо в кузові зернонавантажувача або в бункері сівалки перед посівом шляхом нанесення препарату вручну при засипанні зерна в сівалки. Також корисною саморобкою буде обробка сої Інокулянтами в бетономішалці.

Рідкі форми найбільш адаптовані для централізованої інокуляції, забезпечує максимально рівномірне нанесення бактеріального препарату на зерно. За активністю перевищують сухі препарати.

Відмінною особливістю кожного препарату є штамм. Він повинен володіти високою активністю і стабільністю.

Другий важливий показник якості препарату титр. Це кількість життєздатних бактерій на одиницю препарату, це млрд. / Г або млрд. / Мл